Wat is Para-Cycling precies?

Para-Cycling omvat alle wielerdisciplines voor renners met een beperking. Omdat niet alle beperkingen gelijk zijn, zijn er in het Para-Cycling vier disciplines die erkend worden door de internationale wielerunie UCI. Cycling, handbike, tandem en tri-cycling, onderverdeeld in verschillende klassen. De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie. Tijdens wedstrijden bepaalt de kleur van de helm in welke categorie iemand rijdt.

Cycling

Bij cycling fietsen de atleten op een standaard racefiets met eventuele aanpassingen. In deze discipline zijn renners te vinden met één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, plegie (verlamming) of cerebrale parese (CP). Cycling is verdeeld in vijf klassen, de renners worden geclassificeerd en ingedeeld in een passende klasse. Van C1 naar C5, men en women. Per klasse vind je zowel renners met een lichte cerebrale parese als renners met een amputatie. C1 is de zwaarste categorie. Hierin rijden bv mensen met een geamputeerde arm of geamputeerd been. De C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam nog volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie van de onderarm.

Handbike

Een handbiker rijdt op een driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van de beperking. Net zoals bij cycling bepaalt de handicap van de renner de klasse tussen één en vijf waarin zij uitkomen. H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bv. beenamputatie).

Tandem

Wielrenners met een visuele beperking of volledig blind rijden met een piloot op een tandem. De voorste renner noemt men de ‘piloot’ en hij of zij bestuurt het voorwiel. De achterste renner heeft een visuele beperking en heet een ‘stoker’. Bij tandemwedstrijden bestaat slechts één klasse. De tandem is een fiets waarbij de renners dezelfde houding aannemen als op een traditionele wielerfiets. De tandem heeft twee wielen met gelijke diameter.

Tri-Cycling

Een tricycle is een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Er bestaan twee klassen: de T1 en T2. Renners met een zware beperking fietsen in de T1-klasse. Renners met een iets minder zware aandoening rijden in de T2-klasse. Beide klassen zijn renners met een zware CP-aandoening (bv. spasmes). De handicap is zo groot dat deze renners op een tricycle rijden om in evenwicht te blijven.

Inschrijven

Sponsors